Bij overlijden dag en nacht bereikbaar

loslaten kind

Onverwacht

Geen enkele ouder wil het meemaken, afscheid moeten nemen van je kind. Er komt nu veel op je af. Er moeten een heleboel keuzes gemaakt worden bij het regelen van het afscheid van je kind. Dan is het fijn als je wordt begeleid om tot een mooi afscheid te komen. Na het overlijden komen wij bij je thuis en kijken naar wat op dat moment goed voelt voor jou. Je kunt vertellen wat voor kind je zoon of dochter was, waar hij of zij van hield en bijvoorbeeld wat hij of zij later wilde worden. Dit helpt ons weer om samen met jou een afscheid te organiseren die precies bij je kind past.

Verwacht

Zorgen voor je kind dat (ongeneeslijk) ziek of gehandicapt is kan intensief zijn. Na het (verwachte) overlijden val je als ouder, zeker als er sprake was van intensieve zorg en afhankelijkheid, in een enorm gat. Als je weet dat je kind zal overlijden kan het rust geven om vooraf daarover met ons in gesprek te gaan. Je kind kan daar, afhankelijk van de leeftijd en wensen, bij worden betrokken.

Tiener

Wanneer een tiener of jong volwassene overlijdt, dan wel komt te overlijden, heeft dit vaak meer impact op de omgeving dan ouders zich voor kunnen stellen. Het kan zijn dat er al afscheidswensen bekend zijn. Jonge mensen kunnen al 'eigen' ideeën over hoe zij hun afscheid voor zich zien. Bij een overlijden van een kind zal de arts altijd contact opnemen met een gemeentelijk lijkschouwer. Dit is wettelijk verplicht.

verzorgen en opbaren

Verzorging

De verzorging van je kind is erg belangrijk. Dit doe je zelf op jouw manier. Dat kan door de laatste keer je kind te verzorgen en aan te kleden of hierbij te helpen. Op deze manier maak je contact met je kind. Tijdens het verzorgen van je kind is het vaak mogelijk om voet- en/of handafdrukken te maken. Wij kunnen ondersteunen bij het maken van herinneringen, door het maken van foto's, het knippen van een lokje haar, ect..

Thuisopbaring

Het is mogelijk om je kind thuis in zijn of haar vertrouwde omgeving op te baren, zodat je op elk moment van de dag bij je kind kunt zijn. Dat geldt ook voor andere familieleden en vrienden. De opbaring kan in zijn of haar eigen bed of in een kist of mand. Wij vinden het belangrijk dat je een keuze maakt die goed voelt voor jou.

Koeling

Om je kind te koelen zijn er verschillende mogelijkheden. Met een speciale koeling kan je kind in een kist of mand opgebaard worden maar ook in zijn of haar eigen bed. Is het niet mogelijk of wenselijk om thuis op te baren dan kan je ook kiezen voor een rouwkamer in een aula in de buurt. Wat het beste bij je past bespreken we graag met je. 

Thanatopraxie

Door een lichte balseming, kan je kind er tijdelijk langer mooi uit blijven zien. Deze manier van opbaren is niet altijd mogelijk. Door het lichaam te behandelen met conserverende vloeistof is extra koelen niet altijd nodig. De tere huid van lippen, ogen en vingertopjes kunnen verkleuren maar door deze in te smeren ga je dit tegen. Je mag je kind de hele dag vasthouden als je wilt. Deze behandeling kan thuis of op een andere locatie plaatsvinden en duurt een paar uur.

kinderen en familieleden

Broer en zus

Voor kinderen is het vaak moeilijk om verdriet onder woorden te brengen. Bij het afscheid van een broer(tje) of zus(je) is het daarom belangrijk om hen erbij te betrekken. Grotere kinderen kunnen we in de week van het afscheid laten helpen, door bijvoorbeeld de bloemen te verzorgen uit te kiezen, dingen uit te zoeken, kaarsjes aansteken of te helpen bij andere dingen. Ook is het belangrijk dat er kinderen of volwassenen speciaal voor de oudere kinderen komen. Indien gewenst onderhouden wij ook de contacten met de school en/of de sportclub en stemmen we af hoe we die het beste bij het afscheid kunnen betrekken.

Opa's en oma's

 Opa's en oma's ervaren vaak dubbel verdriet. Naast het verdriet om het kleinkind, is er ook groot verdriet om hun (schoon)dochter en/of (schoon)zoon die hun kind hebben verloren. Vaak heb je het liefst alleen zeer vertrouwde mensen om je heen. Grootouders kunnen een grote hulp zijn. Zij kunnen je met praktische dingen helpen. Zij kunnen ook naar je luisteren of simpelweg aanwezig zijn. Het is goed als je jouw behoefte duidelijk kenbaar maakt (bijvoorbeeld dat je alleen gelaten wilt worden). Het is goed om te weten dat mannen en vrouwen hun emoties op verschillende momenten en manieren kunnen tonen.

Familie, vrienden en kennissen

Het overlijden van een kind heeft vaak veel impact op de omgeving, omdat hun kind buiten het gezin vaak ook veel andere contacten had. Zoals de school, de sportclub en vriendjes of vriendinnetjes. Bij tieners kan het een vriendenclub zijn. Zij kunnen troost en kracht bieden. Het is vaak mooi en troostrijk om hen te horen vertellen over hoe zij je kind hebben ervaren. Vaak zoeken ze elkaar op en delen hun gevoelens, ook via social media.

 

afscheid nemen

Afscheid nemen

Een standaard uitvaart past niet bij een kind, dus dat doen we dan ook niet. Je kind heeft vaak een grote kring om zich heen. Voor al deze mensen is je kind van betekenis geweest. Wil je de school, gezinsvervangend huis, vriendengroep, sportclubs, andere verenigingen, ect. waar je kind lid van was betrekken bij het afscheid?

Afscheid vormgeven

Het afscheid van je kind zou je een bepaald thema kunnen geven, bijvoorbeeld van de tekenfilm waar je kind graag naar keek of de favoriete kleur overal in terug laten komen. Dit is maar een klein voorbeeld, er is veel mogelijk en vaak meer dan je denkt! Bij een klein of besloten afscheid kan er op school een herdenking georganiseerd worden zodat de schoolklas op deze manier afscheid kan nemen. Keuzes die gemaakt moeten worden zijn:
♥Waar wil je afscheid nemen?
♥ Met wie wil je afscheid nemen?
♥ Wil je muziek en/of foto’s?
♥ Wordt er gesproken en door wie?
♥ Wil je foto’s of filmopnames (laten) maken?

Afscheid vastleggen

Bij het afscheid zijn er veel emoties. Het vastleggen van het afscheid door een fotograaf of videograaf zorgt voor een blijvende herinnering. Het kan je troost bieden en helpen tijdens de periode van rouw. Het bijhouden van een dagboekje kan je helpen om later nog eens terug te lezen wat er allemaal gebeurd is. Zo voorkom je dat je veel dingen vergeet.

 

Na het afscheid

Rouw

Als je kind overlijdt, schudt je wereld op z’n grondvesten. Ineens resten er alleen nog maar herinneringen, is het leven opgedeeld in “ervoor” en “erna” en zal je een manier moeten vinden om met het verlies om te gaan. Omdat geen mens hetzelfde is, rouwt niemand daarom op dezelfde manier.

Onverwacht 

Wanneer je kind zeer onverwachts overlijdt, kan het rouwproces gecompliceerd verlopen. Het is immers moeilijk om te bevatten dat iemand van het ene op het andere moment voor altijd weg is. Je hebt geen afscheid kunnen nemen, niet datgene kunnen zeggen wat nog gezegd moest worden, al was het maar een simpel “ik hou van jou”. In één klap is alles anders en moet je de rest van je leven verder zonder diegene van wie je zoveel houdt. 

Verwacht

De zorg voor je zieke of gehandicapte kind brengt heftige emoties met zich mee. Alle aandacht is onverdeeld naar je kind uitgegaan. Tijdens deze periode heb je al veel verdriet ervaren. Dit wordt levend verlies genoemd. Na het afscheid van je kind voel je hevig verdriet en een intense rouwperiode. Deze periode duurt je leven lang, al worden de zware dagen na verloop van tijd wel lichter.

Overlijden door zelfdoding

Wie een kind verliest door zelfdoding, heeft het vaak extra moeilijk met het verwerken van dit verlies. Meer nog dan bij andere oorzaken van de dood, zoals bijvoorbeeld ziekte of een ongeval, heb je maar al te vaak te kampen met schuldgevoelens. Als je het gevoel hebt vast te lopen dan zijn er zorgverleners die gespecialiseerde zijn in rouwverwerking. Wij kunnen daar informatie over geven.